Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
hamburger overlay

Dieta

Dodržování zásad správné výživy je jedním z nejvýznamnějších úkolů při onemocnění diabetem, a to jak doma tak v restauraci. Každý den budete muset učinit mnohá rozhodnutí o tom co, kdy a kolik toho sníte. Musíte vyvažovat jídlo, fyzickou aktivitu a léky (pokud je máte předepsané) tak, aby hladina krevního cukru nebyla příliš vysoká ani příliš nízká.

Co je to krevní cukr?

Ať máte diabetes nebo ne, většina jídel se před vstupem do krevního oběhu přeměňuje na cukr. Organismus pak používá cukr k přeměně na energii. Cukr v krvi se nazývá "krevní cukr" nebo "glukóza v krvi." Inzulín pomáhá přenášet cukr z krve do buněk organismu, kde je využíván na tvorbu energie. Tělo dostává palivo, které potřebuje, ve formě kalorií z potravin, které jíte. Sacharidy, bílkoviny a tuky jsou živiny, které obsahují kalorie. Jsou základními prvky lidské stravy. 

Sacharidy jsou ideálním palivem poskytujícím organismu enerfii. Sacharidy jsou obsažené v chlebu, cereáliích, rýži, těstovinách, zelenině a ovoci. Sacharidy mají větší vliv na hladinu krevního cukru než bílkoviny a tuky, protože všechny sacharidy se štěpí na glukózu. Proto je důležité, abyste měli dietní plán sestavený tak, že příjem sacharidů, fyzická aktivita a léky, pokud je potřebujete, budou působit společně tak, aby udržovali hladinu krevního cukru v normálním rozmezí. 

Bílkoviny jsou živiny, které pomáhají v růstu a obnově buněk vašeho organismu. Většina bílkovin pochází z masa, drůbeže, ryb, luštěnin, vajec, ořechů, mléka, jogurtů a sýrů. Část bílkovin přijatých v potravě se přeměňuje na glukózu, to byste měli ve svém dietním plánu zohlednit. Většina bílkovin ze zvířecích zdrojů, například maso hovězí, vepřové, drůbež, ryby, mléko a vejce, obsahují cholesterol. 

Tuky se nacházejí v olejích, másle, margarínu, červeném masu, mléce a sýrech, ořeších a některých dezertech. Organismus potřebuje denně pouze malé množství tuku. Organismus nepřeměňuje nadbytečný tuk na glukózu, ukládá jej však v podobě zásob tuku. Nadváha zhoršuje možnost využití inzulínu, měli byste se jí proto vyvarovat a jíst pouze malé množství tuku. 

Vytvoření dietního plánu

Cílem vytvoření dietního plánu je účinná kontrola krevního cukru, udržení zdravé tělesné hmotnosti a dosažení dobrého pocitu při vykonávání denních činností a práce. Dietní sestra vám při jeho sestavování pomůže a naplánuje správné množství, druh a čas jednotlivých jídel. K dietní sestře se můžete dostat v rámci programu edukace diabetiků, nebo požádejte svého lékaře. 

Chcete-li si sestavit vlastní dietní plán, začněte přemýšlením nad jídly, které normálně sníte. Napište si seznam všeho, co jste za poslední tři dny snědli, včetně času a množství. Potom požádejte zdravotnický personál, aby vám pomohl analyzovat výsledky. Při analýze svých stravovacích návyků si položte následující otázky:

  • jak se vaše stravování shoduje s pyramidou zdravé výživy?
  • jaká jsou vaše oblíbená jídla?
  • jsou nějaká "problematická jídla," například koblihy či hranolky, která nejsou zdravá a kterých pravděpodobně jíte příliš mnoho?
  • jaká je velikost vašich porcí?
  • jak často jíte?
  • jak často se přejídáte?
  • je nějaké období během dne, kdy je pro vás obtížné dodržovat dietní plán?

Orientace podle pyramidy zdravé výživy

Jsou tři hlavní faktory, které je při plánování stravy potřeba zvážit: co jíte, kolik toho sníte a kdy to sníte. Pyramida zdravé výživy je obecným návodem pro zdravou výživu. Ale může ji používat mnoho lidí s diabetem, protože pro něj platí stejné dietní principy. 

Co jíte
Jezte různorodé potraviny. Vyvážená strava pomáhá udržovat vyváženou hladinu krevního cukru. Pamatujte, že čím méně jsou jídla zpracovaná, tím jsou pro člověka zdravější. Celková stravovací filozofie zní "jíst víc toho lepšího a méně toho ostatního!" 
Obecně byste měli omezit příjem nekterých potravin, a to zejména:

  • cukru
  • soli a velmi slaných potravin
  • potravin s vysokým obsahem tuku a cholesterolu

Když si vybíráte jídlo, ptejte se "Není i lepší možnost?"

Potraviny, jichž se vyvarovat:

Potraviny, kterými je nahradit:

  • Vyvarujte se smažených jídel, uzenin a červeného masa s vysokým obsahem tuku
  • Upřednostňujte drůbež, ryby, libové červené maso, doporučujeme rožnění, grilování nebo pečení
  • Vyvarujte se složitých směsí jídel nebo dušených masozeleninových pokrmů
  • Vybírejte si vařené brambory, ovoce a zeleninu
  • Vyvarujte se bílého tučného pečiva, sladkého pečiva nebo "plněného" pečiva
  • Vybírejte si těstoviny, celozrnné pečivo a cereálie
  • Vyvarujte se másla, kysané smetany, majonézových salátových zálivek, omáček a omastků
  • Místo toho používejte citrónovou nebo limetkovou šťávu, ochucený ocet, nízkokalorické salátové dresinky, kořeniny nebo bylinky
  • Vyvarujte se nadbytku alkoholu a nápojů obsahujících cukr
  • Upřednostňujte dietní nápoje a perlivé vody (bez cukru)


Jak moc jíte
Konzumace velkých porcí zvyšuje krevní cukr. Konzumace potravin na vrcholu pyramidy (živočišné zdroje) zvyšuje krevní tuky, navíc tyto potraviny obsahují více kalorií. Potraviny v základně pyramidy obsahují více sacharidů, které mají hlavní účinek na váš krevní cukr. Přestože pyramida zdravé výživy doporučuje stravování založené na těchto potravinách, lidé s diabetem potřebují hlídat množství i těchto potravin, aby zabránili přílišnému vzestupu krevního cukru. 
 

Kdy jíte
Jezte v pravidelnou denní dobu. Obecně byste měli jíst každé čtyři až pět hodin. To umožní pokles krevního cukru před dalším jídlem. Čas může být také léčebným prostředkem. Je-li hladina krevního cukru před jídlem vysoká,  počkejte další hodinu nebo déle, pak ji opět zkontrolujete a najezte se.

Sdílet

Uloženo pod: