Ať máte diabetes nebo ne, většina jídel se před vstupem do krevního oběhu přeměňuje na cukr. Organismus pak používá cukr k přeměně na energii. Cukr v krvi se nazývá "krevní cukr" nebo "glukóza v krvi." Inzulín pomáhá přenášet cukr z krve do buněk organismu, kde je využíván na tvorbu energie. Tělo dostává palivo, které potřebuje, ve formě kalorií z potravin, které jíte. Sacharidy, bílkoviny a tuky jsou živiny, které obsahují kalorie. Jsou základními prvky lidské stravy.
Sacharidy jsou ideálním palivem poskytujícím organismu enerfii. Sacharidy jsou obsažené v chlebu, cereáliích, rýži, těstovinách, zelenině a ovoci. Sacharidy mají větší vliv na hladinu krevního cukru než bílkoviny a tuky, protože všechny sacharidy se štěpí na glukózu. Proto je důležité, abyste měli dietní plán sestavený tak, že příjem sacharidů, fyzická aktivita a léky, pokud je potřebujete, budou působit společně tak, aby udržovali hladinu krevního cukru v normálním rozmezí.
Bílkoviny jsou živiny, které pomáhají v růstu a obnově buněk vašeho organismu. Většina bílkovin pochází z masa, drůbeže, ryb, luštěnin, vajec, ořechů, mléka, jogurtů a sýrů. Část bílkovin přijatých v potravě se přeměňuje na glukózu, to byste měli ve svém dietním plánu zohlednit. Většina bílkovin ze zvířecích zdrojů, například maso hovězí, vepřové, drůbež, ryby, mléko a vejce, obsahují cholesterol.
Tuky se nacházejí v olejích, másle, margarínu, červeném masu, mléce a sýrech, ořeších a některých dezertech. Organismus potřebuje denně pouze malé množství tuku. Organismus nepřeměňuje nadbytečný tuk na glukózu, ukládá jej však v podobě zásob tuku. Nadváha zhoršuje možnost využití inzulínu, měli byste se jí proto vyvarovat a jíst pouze malé množství tuku.